Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Μπράβο Φαμπρ, γίνατε αφορμή να ξυπνήσετε τους "πνευματικούς ταγούς" μας

Παρασκευή, Απριλίου 01, 2016

Share

& Comment

Καιρό είχα να βρω κάτι θετικό, μια κάπως σωστή έστω κίνηση για την οποία πρέπει να επαινέσω τον Σύριζα. Από χθες έχω μια: την επιλογή κάποιου Βέλγου, άγνωστου έως τώρα σε μένα τουλάχιστον, κάποιου ονόματι Γιαν Φαμπρ ως νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών.

Μπράβο Σύριζα: αυτή ήταν μια κίνηση ματ!

Καταφέρατε σε χρόνο dt να ξυπνήσετε όλο τον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας!

Όλοι οι καλλιτέχνες που χρόνια τώρα κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων βεβαίως- ξαφνικά ξύπνησαν, εξεγέρθηκαν, έβγαλαν φωνή και γραφή, έγιναν ξαφνικά μαχητικοί, όπως 6 χρόνια τώρα κάποιοι από εμάς μάταια περιμέναμε...

Βέβαια το ότι χρόνια τώρα, γίνονται σημεία και τέρατα σ αυτή τη χώρα, -αλλά οι "διανοούμενοι" και "πνευματικοί ανθρώποι" του τόπου μας κάνανε τη μούγκα-, με ξάφνιασε που με μια κίνηση -μπράβο γίγαντα Μπαλτά- ξαφνικά ξύπνησαν απ' το λήθαργο, μα πάλι το μόνο που βρήκαν να ασχοληθούν και να καταδικάσουν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα παλλόμενα τσουτσούνια του Φαμπρ...

Αυτό έγινε το μέγα θέμα της ημέρας και και της χώρας...

Δεν έγινε θέμα βέβαια θέμα ούτε η πολιτική και πολιτισμική κατάντια της χώρας...

Το ότι η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη ή το ότι οι συντάξεις θα μειωθούν για 13τη φορά ουδόλως τους αφορά.

Το ότι η χώρα μας έγινε κανονικό προτεκτοράτο δεν τους προξένησε την παραμικρή εντύπωση: άλλωστε απ΄ότι θυμάμαι οι περισσότεροι ήταν μαζί με τους ΜένουμεΕυρώπη αν δεν απατώμαι.

Το ότι γύρω τους υπάρχουν πάνω από 50000 πρόσφυγες και μετανάστες που μέρες κι εβδομάδες τώρα ζουν εγκλωβισμένοι σαν τους σκλάβους μέσ' στις λάσπες και στην κακομοιριά που τους κατάντησε η αγαπημένη τους Ευρώπη (και η Ελλάδα του Τσίπρα), τους αφήνει επίσης αδιάφορους: ούτε ένα κείμενο συμπαράστασης, μια ανακοίνωση έστω, για τα μάτια του κόσμου. Τίποτα. Σιωπή.

Μόνο ο Φάμπρ τους πείραξε γιατί αγγίζει το "δικό τους" χώρο, τις αργομισθίες τους. Αν αφορούσε άλλους, θα κυριαρχούσε η ξενομανία τους ή σιωπή.

Κατά τα λοιπά, τα λέει καλύτερα παρακάτω ο πιτσιρίκος:

Αρχικά, ας ενημερώσει κάποιος αυτούς τους καλλιτέχνες πως ο Γιαν Φαμπρ δεν ήρθε μόνος του. Του έγινε πρόταση από το υπουργείο Πολιτισμού και την αποδέχτηκε.

Αλήθεια, όμως, πού ήρθε ο Γιαν Φαμπρ;
Θα του πω εγώ πού ήρθε, γιατί μπορεί να μην ξέρει ο άνθρωπος.

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που χρεοκόπησε το 2010 και κανείς δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία.

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που τα τελευταία έξι χρόνια την κυβερνάει η Τρόικα, αλλά οι περισσότεροι καλλιτέχνες της χώρας αυτής το συνειδητοποίησαν μόλις τώρα που γίνατε εσείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Χαμπάρι δεν είχαν πάρει μέχρι τώρα. Τους απασχολούσε η …Τέχνη.

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα για την οποία αποφασίζει η Μέρκελ αλλά το μόνο που ενοχλεί κάποιους καλλιτέχνες της είναι ότι είναι Βέλγος -δηλαδή μη Έλληνας- ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που πριν από οκτώ μήνες έγινε δημοψήφισμα, όπου υπερίσχυσε το ΟΧΙ με 61,3% αλλά αγνοήθηκε και έγινε ΝΑΙ, χωρίς να αντιδράσουν οι λαλίστατοι σήμερα καλλιτέχνες της χώρας. Ήταν καλοκαίρι και ήταν απασχολημένοι με το Φεστιβάλ -και τα μπάνια-, οπότε δεν πήραν χαμπάρι πως με το να αγνοηθεί το δημοψήφισμα καταλύθηκε και η τελευταία έννοια δημοκρατίας στη χώρα που ήρθατε.

Κύριε Φαμπρ, η Ελλάδα έχει παραδοθεί στις αγορές και στην Γερμανία αλλά οι περισσότεροι καλλιτέχνες της δεν είχαν πάρει είδηση τίποτα. Τι καλλιτέχνες είναι αυτοί;

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε ένα προτεκτοράτο. Και το ξέρετε. Όπως το ξέρουν και εκείνοι οι καλλιτέχνες του προτεκτοράτου που ξαφνικά θυμήθηκαν έξι χρόνια μετά να κάνουν λόγο για αποικιοκρατία. Μα «αποικία χρέους» είναι η Ελλάδα από το 2010. Και όλοι την αποκαλούν «αποικία χρέους». Κουφοί ήταν οι Έλληνες καλλιτέχνες; Δεν διάβαζαν; Δεν άκουγαν; Όλα για την Τέχνη πια;

Κύριε Φαμπρ, θεωρώ μεγαλοφυές εκ μέρους σας το ότι την πρώτη χρονιά σας ως καλλιτεχνικός διεθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ θα αφιερώσετε το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Βέλγιο.

Ως αιρετικός και εικαστικός καλλιτέχνης που είστε, γνωρίζετε ότι ένα προτεκτοράτο δεν μπορεί να έχει δικό του πολιτισμό.
Τα προτεκτοράτα δεν έχουν πολιτισμό. Οι δούλοι δεν έχουν πολιτισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.