Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Τρώγεται η αξιοπρέπεια; - Του Κώστα Κάππα

Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2015

Share

& Comment

Τρώγεται η αξιοπρέπεια; - Του Κώστα Κάππα
Ακούω συχνά (και μάλιστα και από ευαίσθητα και αγαπημένα χείλη που με εξέπληξαν) το (απαξιωτικό) ερώτημα “Τρώγεται η αξιοπρέπεια;”. Σκέφθηκα να απαντήσω με το μελάνι της καρδιάς, για την Ιστορία που γράφεται μόνο με αξιοπρέπεια και για το ψωμί που δεν καταπίνεται χωρίς αυτήν. Δεν ξέρω αν θα τους πείσω. Από την στιγμή και μόνο που θέτουν το ερώτημα, η παραπάνω προσέγγιση από εμένα είναι εντελώς άσκοπη. Ας πάμε λοιπόν στον “ρεαλισμό” και ας δοκιμάσουμε εάν τρώγεται η αξιοπρέπεια, πόσες θερμίδες έχει και πως είναι η γεύση της.
Κατ’ αρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τα ψευτοδιλλήματα, “Ναι ή Όχι στις προτάσεις των δανειστών;”, “Ευρώ ή Δραχμή;”, “Μέσα ή Έξω από την Ευρώπη;”! Να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για μάχη μεταξύ των κακών (καλών) ευρωπαίων γενικά και αόριστα και των καλών (κακών) Ελλήνων. Αυτή την στιγμή ΜΑΙΝΕΤΑΙ ένας ταξικός πόλεμος. Πρέπει να εθελοτυφλεί κάποιος και να μην έχει δει την λύσσα των “θεσμών”, δανειστών, κεφαλαιοκρατών, πολιτικών εκπροσώπων τους, τραπεζών κ.λ.π. ενάντια σε ότι αφορά στον ελληνικό λαό και αρχίζει από δέλτα: δημοκρατία, δικαιοσύνη, διάλογος, διαβούλευση, διαλλακτικότητα, διάσωση, δουλειά, δανειοδότηση, δαπάνες, δεκτικότητα, δομές, δικαιοδοσία, δεοντολογία, διαχείριση, διαφάνεια, δημιουργία, δημοσιογραφία, διαγραφή, διαδικασίες, διακανονισμός, διεθνισμός, δικαιοκρισία, δικαιώματα, κ.λ.π., κ.λ.π.
Για να δούμε πόσο αποτελεσματικό όπλο είναι η αξιοπρέπεια μπροστά στην καταιγίδα των μέτρων, στον εργασιακό μεσαίωνα και στην διασφάλιση τροφής.
Εάν δεν υπάρχει αξιοπρέπεια (θεωρηθεί άχρηστο όπλο, ακόμη και εμπόδιο στην επιβίωση):
Το χρέος θα είναι πάντα εκεί, εκφοβιστικό, εκβιαστικό, δαμόκλειος σπάθη για όποια πλειοψηφία κοινοβουλευτική αποφασίσεις οποτεδήποτε στο μέλλον, αλλά δεν τους αρέσει. Παίρνεις ότι μισθό ή σύνταξη σου δώσουν (τα πλάνα τους είναι για 300 – 400 ευρώ, “για να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις όμορες χώρες” όπως αποφάσισαν και δήλωσαν για εμάς, εννοώντας την Βουλγαρία). Δεν απεργείς, υπάρχει εφεδρεία ανέργων. Δεν αντιμιλάς γιατί δεν ξεχνάς τις εκδικητικές παραπομπές σε δίκη των εκπαιδευτικών. Αποδέχεσαι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεν παντρεύεσαι και δεν κάνεις παιδιά για να μην αυξηθούν τα στόματα που χρειάζεται να θρέψεις. Δεν πίνεις, δεν καπνίζεις, δεν διασκεδάζεις, δεν κάνεις τουρισμό. Δεν αρρωσταίνεις. Απλά δεν αρρωσταίνεις! Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιζήσεις. Με 1000 – 1500 θερμίδες. Θα σε κρατάνε ζωντανό και σε έξαψη δίπλα στο ακουστικό αναμένοντας το πολυπόθητο τηλεφώνημα σε ανύποπτο χρόνο, για κάποιες ώρες δουλειά την εβδομάδα (τα λεγόμενα “Συμβόλαια Μηδενικών Ωρών Εργασίας – Zero Hour Contract", ιδέ  Αγγλία).
Πως η αξιοπρέπεια γίνεται το υπέρτατο όπλο μάχης:
Το κλειδί από την γέννηση μέχρι τον θάνατο είναι η αυτοεκτίμηση η οποία κερδίζεται, υποχρεώνει τον άλλο να σε σεβαστεί και τελικά οδηγεί στην αξιοπρέπεια. Σέβεσαι την αποστολή σου, όποια και εάν είναι αυτή. Εάν σκουπίζεις δρόμους, ο δρόμος αστράφτει, την Ιατρική  και την Δικηγορία τις βλέπεις ως λειτούργημα και όχι ως μέσον πλουτισμού και πάει λέγοντας. Εδώ είναι και το κλειδί της αλληλεξάρτησης του τρίπτυχου “προσφορά εργατικής δύναμης – απολαβές – αξιοπρέπεια”. Όταν επενδύεις τεράστιο κόπο για να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, είτε πριν την ανάληψη της εργασίας, σπουδάζοντας σε βάθος, είτε δουλεύοντας σκληρά, δεν σου περνάει από το μυαλό, ούτε για πλάκα, να ξεπουλήσεις το προϊόν του μόχθου σου για πενταροδεκάρες!
Η αξιοπρέπεια, ατομική, ομαδική, ταξική και κοινωνική, είναι ανατροφοδοτούμενη κινητήρια δύναμη. Πλούσιος από γνώση, κοινωνική συνείδηση γραμμένη με τατουάζ στον εγκέφαλό σου και εργατική υπερηφάνεια για την καθημερινή προσφορά σου στους συνανθρώπους σου, αρνείσαι να δουλέψεις για 3 ευρώ την ώρα, αρνείσαι να γίνεις απεργοσπάστης και ρουφιάνος, αρνείσαι την βία της εξουσίας και του φασισμού, απαιτείς μέτρα ασφαλείας στα κάτεργα των υπεργολάβων της βιομηχανίας και στα αμπάρια των πλοίων. Απαιτείς φτηνά φάρμακα, καλά σχολεία, πουλάς ελεύθερα τα πορτοκάλια σου στους Ρώσους και δεν σαμποτάρεις την δική τους οικονομία. Αρχίζεις επιτέλους να παράγεις… κάτι που σου απαγορεύουν έως τώρα (εκτός των rooms to let και αυτά με απαγορευτικό ΦΠΑ!).
Το ίδιο κάνει και ο διπλανός σου αλλά και ο συνάδελφός σου στην άλλη άκρη της χώρας. Κλειδί του συντονισμού; Η λαχτάρα της αναρρίχησης στα ανώτερα δυνατά επίπεδα μόρφωσης, εκπαίδευσης, εργατικότητας, συνέπειας λόγων και έργων, αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας ώστε να μετατρέπεται ακόμη και η αγγαρεία σε λειτούργημα. Οι μικρές και μεγάλες νίκες, οι νέες απολαβές, τα νέα καθήκοντα, οι νέες σχέσεις των ανθρώπων, σιγουρεύουν όλο και περισσότερο μία ατέρμονη πορεία προς τα εμπρός. Είναι σαν το ποτάμι. 
Όσο ψηλώνει η αξιοπρέπεια τόσο ο καθρέφτης γίνεται πιο μαγικός. Τούφες άσπρο μαλλί πέφτουν, τα δύο μπροστινά πόδια σηκώνονται και από το στόμα αρχίζουν να βγαίνουν λέξεις και όχι μπεεε. Αυτό που βλέπεις πλέον σαν είδωλό σου, απαιτεί κρέας, αυτοκίνητο, σπίτι και όχι μαντρί, επιχειρήματα και όχι άναρθρες κραυγές/εντολές από τον βοσκό. Μην φοβάσαι μην σε κτυπήσουν οι τσοπαναραίοι. Εάν είσαστε λίγοι ίσως αναμετρηθείτε μέχρι να το πάρουν απόφαση. Εάν είσαστε πολλοί, το πιάνουν στον αέρα και αμέσως χαζογελούν εκπέμποντας φοβική κολακεία και σας προσκαλούν στη καλύβα της στάνης να πιείτε αδερφικά ένα ποτήρι κρασί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.