Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

«Πρυτάνευσε» η καταστολή

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

Share

& Comment

Μία μέρα μετά την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά, στην ομιλία του στο πολιτικό συνέδριο της Ν.Δ., πως τόλμησε, λέει, «να σπάσει τα άλατα [sic] ενός απίστευτου κατεστημένου και να καταργήσει το άσυλο της παρανομίας μέσα στα πανεπιστήμια», εμφανίστηκαν οι πρόθυμοι καθηγητές που θέλησαν να δείξουν ποιος πρέπει να κάνει κουμάντο στο ελληνικό πανεπιστήμιο: η αστυνομία.

Ηταν ιστορική ημέρα για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το κτίριο της πρυτανείας στα Προπύλαια η χθεσινή, με τις δυνάμεις καταστολής να αλωνίζουν στους διαδρόμους και στις αίθουσες, να προσάγουν 12 φοιτητές κλεισμένους στο γραφείο του πρύτανη και άλλους 19 από το προαύλιο, και να χτυπούν δυνατά την πόρτα του αμφιθεάτρου του δεύτερου ορόφου, όπου περίπου 30 φοιτητές είχαν φυγαδευτεί από διοικητικούς υπαλλήλους του κτιρίου και προσποιούνταν ότι κάνουν αιτήσεις για Erasmus(!). Είχε και άλλα ωραία η επιχείρηση «ανακατάληψης», όπως θα την ονόμαζε ο πρωθυπουργός, του Πανεπιστημίου από την αστυνομία: πυροσβέστες που προσπαθούσαν να παραβιάσουν με τροχό τη σιδερένια πόρτα της εισόδου, ΜΑΤ που έριχναν χημικά, αποθούσαν βίαια τους φοιτητές με τις ασπίδες τους, απωθούσαν βουλευτές και κρατούσαν σε απόσταση ασφαλείας δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Ολα αυτά για μια ειρηνική, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ιδρύματος (είναι συνήθεις οι παραστάσεις διαμαρτυρίας φοιτητών στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων) για να συζητήσει θέματα αιχμής του Πανεπιστημίου, όπως την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού του ιδρύματος και ζητήματα αναδιάρθρωσης των σχολών.

«Βρεθήκαμε εδώ γιατί θεωρούμε ότι αυτό που συνέβαινε αφορά το μέλλον μας. Οι καθηγητές μάς είπαν ότι δεν έχουμε καμία δουλειά εδώ, ότι εκείνοι είναι οι αρμόδιοι να αποφασίσουν. Ομως αυτό για το οποίο αποφασίζουν είναι οι δικές μας ζωές, όχι οι δικές τους. Οταν έληξε η συνεδρίαση, άνοιξε η πόρτα και μείναμε μπροστά στην είσοδο για να μάθουμε τι συζητήθηκε. Αντικρίσαμε την εικόνα που περιγράφει πολύ καλά το δικό μας μέλλον: τα ΜΑΤ έξω από τις σχολές κι εμάς ανήμπορους να διεκδικήσουμε κάθε δικαίωμα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Στράτος Κατσένης, φοιτητής ΑΣΟΕΕ.

Η αστυνομία επενέβη, σύμφωνα με το ελεύθερο που της έχει δώσει η κατάργηση του ασύλου, ύστερα από τηλεφωνική καταγγελία του προέδρου του Συμβουλίου Δημήτρη Μπερτσιμά (καθ. στο ΜΙΤ) και της Βασιλικής Κιντή (αν. καθηγήτρια στο τμήμα ΜΙΘΕ) ότι έχουν εγκλωβιστεί και κινδυνεύει η ζωή τους(!). Αποστάσεις από την αστυνομική επέμβαση κράτησε ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης, που χαρακτήρισε «θλιβερό θέαμα» την παρουσία της αστυνομίας στην είσοδο της πρυτανείας.

Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου στις 3 το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 250 άτομα, στην πλειονότητά τους φοιτητές αλλά και γονείς των προσαχθέντων. Στα πηγαδάκια, κάποιοι εξηγούσαν ότι γλίτωσαν από το μένος των ΜΑΤ από καθαρή τύχη. «Λαέ άκου τους φοιτητές, σήμερα κυνηγάνε όλους τους αγωνιστές» ακουγόταν από τους συγκεντρωμένους.

«Ετοιμαστείτε για μπάτσες»

«Μας έχωσαν μέσα σε ένα κελί και, όταν κάποιοι αρνηθήκαμε να δώσουμε τις τσάντες μας, αρχίσανε να μας σπρώχνουν και να λένε “ετοιμάζεστε να φάτε τις μπάτσες σας”. Τελικά ούτε τις τσάντες μας πήρανε ούτε δακτυλοσκοπήσεις και φωτογραφήσεις προσώπων έγιναν, παρά μόνο εξακρίβωση στοιχείων», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος, λίγα λεπτά αφότου αφέθηκε ελεύθερος, εν μέσω πανηγυρισμών από τους συγκεντρωμένους.

«Στη δεύτερη ομάδα προσαγωγών, που ήμουν εγώ, τα ΜΑΤ μάς τραβούσαν βίαια και μας έβριζαν», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Σοφία από το Πολιτικό της Νομικής, ανακουφισμένη και αυτή από την απελευθέρωσή της. Στις 4.20 και οι 31 προσαχθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι.



-----------------------------
Πηγή:efsyn

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.