Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Για την τιμή της... πατάτας

Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2012

Share

& Comment

Μια απάντηση στην άποψη του ΚΚΕ για το... κίνημα της πατάτας, του συνάδελφου Γιώργου Γκαραγκούνη (3/3/2012):

Ε, όχι καλέ μου φίλε. Περισσότερο ενοχλεί το γεγονός ότι κάθε τέτοια κίνηση από τους πολίτες δεν καπηλεύεται ούτε καπελώνεται από κανένα μα κανένα κόμμα.

Ενοχλεί την κυβέρνηση, γιατί καταλαβαίνει ότι αν κάποιοι κατανοήσουν ότι μαζί ο ένας με τον άλλον έχουν δύναμη και τα καταφέρνουν με συνένωση και συνεννόηση, μετά θα ακολουθήσει άλλο κίνημα από αυτό "της πατάτας". Όχι των αγανακτισμένων, αλλά των αποφασισμένων πολιτών.
Ενοχλεί την αντιπολίτευση, γιατί αυτό που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί κομματικά της ξεφεύγει, γυρίζοντας την πλάτη στην όποια τέτοια κομματική προσπάθεια.

Ενοχλεί αν θέλεις και το ΚΚΕ, ένα κόμμα που δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ξόδευε τις δυνάμεις του προσπαθώντας να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους (αλλά υπό τη δική του σκέπη) και στάθηκε ανάξιο να οργανώσει κάτι αντίστοιχο μ' αυτό που γίνεται τώραακομμάτιστα: Να οργανώσει τους αγρότες, παραγωγούς, κτηνοτρόφους - μέλη του, ώστε να προσφέρουν τα προϊόντα τους απ' ευθείας σε κοινωνικά παντοπωλεία (υποστηριζόμενα ως οργάνωση κι όχι ως επιχείρηση κι αυτά από το ΚΚΕ), ώστε να λειτουργήσει ως σύστημα - φάρος ενάντια στην ασυδοσία και στην αισχροκέρδεια.

Αυτή θα ήταν κίνηση - ματ, θα έδειχνε στον κόσμο την αποφασιστικότητα του κόμματος ναβοηθήσει πραγματικά τους πολίτες και θα υπήρχε αντιστοιχία στα λόγια και στα έργατου καθενός. Οι πολίτες θα έβλεπαν στηνοργάνωση του ΚΚΕ το αντίβαρο της πολιτικήςκι επιχειρηματικής σαπίλας και τηναποφασιστικότητα που θα ήθελαν να έχει μιακυβέρνηση για τον τόπο. Θα ξέρανε πέρανπάσης αμφιβολίας τι να επιλέξουν στιςεπόμενες εκλογικές διαδικασίες. Τι ναπεριμένει ο κόσμος; Επανάσταση, ΓιούριαΑδέρφια να φάμε τον εχθρό; Δεν είναιπόλεμος στο καπιταλιστικό σύστημα ηαυτοοργάνωση των πολιτών;

Και τώρα; Τώρα οι Έλληνες μη βλέποντας κάτιουσιαστικό, απτό, που να τους βοηθά στηνκαθημερινότητά τους, στρέφονται σ' αυτό πουουσιαστικά τους δίνει δύναμη. Στον εαυτότους, όχι ως εγωισμό αλλά ως μια ακόμηψηφίδα ενός ατέλειωτου ψηφιδωτού, που-μακάρι- να μεγαλώνει σε έκταση καθημερινά.Άγνωστοι μεταξύ τους ή "φίλοι" στα παντόςτύπου κοινωνικά δίκτυα (πχ.facebook)αποφασίζουν για κάτι τόσο απλό: ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑως διατροφή κι όχι ως πνευματική σύγχυση.Σίγουρα ΔΕΝ πρόκειται για μόδα, αλλά γιααυτοοργάνωση. Κι όσο υπάρχει επιτυχία, τόσοο κόσμος θα αυτοοργανώνεται. Πάντα θαυπάρχει ερέθισμα για κάτι νέο.

Παράδειγμα; Η επικοινωνία που έχουμε ωςΕνεργοί Πολίτες Λάρισας με παραγωγούς. Ήδηέχουμε προσφορές για φακές, λάδι κλπ. Δενπρόκειται να κάνουμε πλειστηριασμούς καιδημοπρασίες, ώστε ν' αντικαταστήσουμε τοσημερινό σύστημα με κάτι άλλο παρόμοιο. Οιπολίτες ως καταναλωτές θα γνωρίσουν τουςπαραγωγούς ως συνεταίρους σε μιαπροσπάθεια προμήθειας φθηνότερων τροφίμωνΝΤΟΠΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Ο παραγωγός θα κερδίζειχωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων. Οι παραγωγοί θ' αρχίσουν κι αυτοί να οργανώνονται, ώστενα μην αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλοτιμολογειακά και προσφέροντας από κοινούτα προϊόντα τους. Θα μπορούν να ταπαραδίδουν μαζικά, έχοντας μόνο έναμεταφορικό κόστος. Αυτοοργάνωση.

Κι οι δυο τους ευχαριστημένοι και ο ΜΟΝΟΣδυσαρεστημένος το κράτος, που θα χάνει τοΦΠΑ των μεσαζόντων και των εισαγωγέων, πουόλοι ξέρουμε πως μπορούσαν να κλέψουν τοΔημόσιο άλλα δηλώνοντας κι άλλα δίνονταςστον παραγωγό. Είναι όμως αυτοί οι μόνοιδυσαρεστημένοι;

Κάθε σκάλα έχει πολλά σκαλοπάτια.Σκαλί-σκαλί την ανεβαίνεις. Και "το κίνηματης πατάτας" είναι ένα απ' αυτά. Γιατί κι ηπατάτα, το λάδι, το γάλα, το μέλι και κάθε τιπου παράγεται στον τόπο μας τρόφιμο ή μη,υπηρεσίες ή ενέργεια είναι Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣΠΛΟΥΤΟΣ. Κάθε δράση που βοηθά στο σωστόδιαμερισμό του σ' όλους τους Έλληνες είναικαλοδεχούμενη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.