Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Οι καθηγητές διορίζονται ομνύοντες «...πίστη εις την Πατρίδα, υπακοή εις το Σύνταγμα...»

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

Share

& Comment


(Απάντηση στο παρακάτω Μήνυμα του Τμήματος Μηχανολόγων προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 17/10/2011)

Είμαι σίγουρος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος, θα αναφέρεται με τα μελανότερα χρώματα στην συμπεριφορά - αντίδραση της διανόησης και ειδικά της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών δασκάλων απέναντι στον επαίσχυντο νόμο της Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια, αλλά και απέναντι στα δεινά που υποφέρει ήδη ο λαός και ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, από την πολιτική της ξενόδουλης κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά τους, τους τροικανούς.

Εκείνο όμως που με θλίβει περισσότερο είναι εκείνα τα e-mail με αποφάσεις Γ.Σ.Τμημάτων που στέλνονται σε όλους, δήθεν για να πληροφορήσουν, αλλά στην ουσία για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως αυτά των ΤΕΦΑΑ των ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ κ.α. που επιπλέον μένουν και ασχολίαστα.
Ιδιαίτερα η απόφαση των ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ  αποτελεί για μένα μνημείο ξύλινου λόγου και υποκρισίας, λέει λοιπόν:

"1. Οι Νόμοι του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται από την πολιτεία και τους πολίτες..
2. Ο νέος Νόμος θέτει ένα πλαίσιο με θετικά και αρνητικά σημεία....
3. Τα πανεπιστήμια πρέπει να μένουν ανοικτά και να λειτουργούν για να μπορούν να εκπληρώσουν το σκοπό τους..."

Δεν είναι πιο έντιμο να δηλώσετε με παρρησία: "ναι είμαστε υπέρ του νέου νόμου"?

Όμως "Οι καθηγητές διορίζονται ομνύοντες «...πίστη εις την Πατρίδα, υπακοή εις το Σύνταγμα...», κι επομένως στη συνταγματική νομιμότητα. Ο δε νόμος είναι αντισυνταγματικός διότι «τουλάχιστον 23 επιμέρους διατάξεις ή και δέσμες ολόκληρες διατάξεών του παραβιάζουν εμφανώς το άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος [...], ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για αναίρεση της λειτουργίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως πλήρως αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, για έμμεση κατάργηση της ιδιότητας των καθηγητών τους ως δημοσίων λειτουργών και για καίριο πλήγμα σε βάρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Επιπλέον, ο νόμος καταργεί τη σφαιρική μόρφωση των φοιτητών, αχρηστεύοντας έτσι τα ΑΕΙ και αποκλείοντας από αυτά τα παιδιά των οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων." και επιπλέον

"...όταν το Σύνταγμα παραβιάζεται, η τήρησή του «επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία»."

"Κατόπιν τούτων, οι καθηγητές θα όφειλαν σύσσωμοι να συνταχθούν με τους φοιτητές στην ανατροπή του νόμου «με κάθε μέσο», και όχι μόνο με βολικά χρονοβόρες προσφυγές στο πολιτικά ελεγχόμενο ΣτΕ. Εντούτοις, σε πολλούς υπερίσχυσε η κυβερνητική νομιμότητα του «ανοικτού πανεπιστήμιου»· για να απολαμβάνουν το μικρόκοσμο του γραφείου/εργαστηρίου/ιατρείου τους, «παραμορφώνοντας» τους φοιτητές· κι ας υποδουλώνεται το έθνος εν μέσω αντισυνταγματικών ναρκών. "

Τα παραπάνω αποτελούν μικρό μέρος άρθρου της Κυριακάτικης "Ε" του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Καθηγητή Βιοχημείας, Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών c.georgiou@upatras.gr, που αξίζει να διαβάσουμε όλοι.

Αποστόλης Μωραϊτόπουλος
(Μηχανογράφηση Επιτροπής Ερευνών Π.Θ.)

==================================================================

(Μήνυμα του Τμήματος Μηχανολόγων προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 28/09/2011)

Σε σχέση με την εφαρμογή του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ, πιστεύουμε ότι:

1. Οι Νόμοι του κράτους πρέπει να
εφαρμόζονται από την πολιτεία και τους
πολίτες. Οι Νόμοι δεν είναι παντοτινοί και μπορεί να αλλάξουν αλλά μόνον μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες.

2. Ο νέος Νόμος θέτει ένα πλαίσιο με θετικά και αρνητικά σημεία. Η ευθύνη για την αξιοποίηση των θετικών σημείων και την αντιμετώπιση των αρνητικών σημείων στην πράξη πρέπει να ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά και να εφαρμόσει από μόνη της τον νέο Νόμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εντός του πλαισίου του και όχι να ολιγωρήσει και τελικά να τον εφαρμόσει με την έξωθεν επιβολή ή «βοήθεια».

3. Τα πανεπιστήμια πρέπει να μένουν ανοικτά και να λειτουργούν για να μπορούν να εκπληρώσουν το σκοπό τους σε ένα περιβάλλον ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Καμία ομάδα/σύλλογος του πανεπιστημίου δεν δικαιούται να προσβάλλει το δικαίωμα πρόσβασης και εργασίας άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στους χώρους του πανεπιστημίου ούτε το δικαίωμα διατύπωσης γνώμης ή και λήψης αποφάσεων σε θεσμοθετημένα όργανα του πανεπιστημίου.

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων
Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
(Ακολουθούν 15 ονόματα μελών ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων)

#Απόστολος Μωραϊτόπουλος#

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.