Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αυτή η νύχτα μένει

Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2012

Share

& Comment

Την περασμένη Κυριακή το πολιτικό σύστημα συνθηκολόγησε με την αρρώστια του. Η αποσύνθεση άρχισε επισήμως με τις διαγραφές. Πολλοί όμως από τους καρατομημένους έθεσαν εκ των υστέρων το κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα: πώς ένας πολιτικός καθιστά αντικείμενο διερώτησης της πολιτικής του την ίδια τη ζωή. Και συγχρόνως είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να τη διαφυλάξει από τη συντριβή της.

Παρακολούθησα στη Βουλή έναν αγώνα θηρίων και μονομάχων. Δεν είδα όμως κανέναν αρχηγό να αυτοπυρπολείται. Την ώρα που πολλοί βουλευτές παρακολουθούσαν στο Εντευκτήριο μπάσκετ, είδα δύο γέροντες - τον Γλέζο και τον Θεοδωράκη - να λάμπουν σαν μάρτυρες από τα δακρυγόνα. Ελλείψει Νέρωνος, το Κολοσσαίο, για όσους Ελληνες δεν ήσαν στον δρόμο, ήταν πάλι η τηλεόραση.

Ο Σαμαράς, αν το επιτρέψει ο Σόιμπλε, θέλει να μας πάει σε εκλογές. Πιστεύει πως πιστεύουμε ακόμη σε μεγαλομανείς που σ' όλη τους τη ζωή ακούν φωνές σε διατεταγμένη πατριωτική έκσταση. Ο Παπανδρέου, απολογητής ο ίδιος σαν τον Αγγελο Σιλέσιο, δείχνει να τον απασχολεί αποκλειστικά ο δικός του Θεός. Οδήγησε όσους τον λάτρεψαν σε ανεξήγητες κινήσεις πατροκτονίας. Ελπίζω το κόμμα του να τον υποβιβάσει στην κατηγορία των επαιτών όπως θα επιθυμούσε ο Αγιος Φραγκίσκος, σ' έναν κόσμο από ψίχουλα και πουλιά.

Οι Ελληνες είναι θυμωμένοι με τους πολιτικούς και με τους εαυτούς τους. Ο,τι τους είπαν για την άτακτη χρεοκοπία τεκμηριώθηκε βιαστικά για όσα δεν τους είπαν για την τακτική. Βλέπουν την τρόικα να εγκαλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό τους να φθείρεται σαν τριμμένο φράκο που έδωσε παλαιός πολιτευτής να το γυρίσουν μέσα-έξω. Στα πρόσωπα των αρχηγών διαγράφεται το αδιέξοδο της Δημοκρατίας χωρίς αδιέξοδα, όπως συνηθίζουν να λένε. Αλλά τα καταστήματα «Αγοράζω χρυσό» στην Ακαδημίας εμφανίζονται με την ίδια ταχύτητα σαν εκείνα τα «Γυρίζω-ράβω» στην Ιπποκράτους.

Οποιος αντιλαμβάνεται την επερχόμενη συντριβή γιατί να μην επιλέξει την αποχή; Γιατί να τον εμπνεύσει ο Κουβέλης ως πρόεδρος των ατάκτων του ΠαΣοΚ;

Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να μας καταθλίψουν συνθλίβοντάς μας. Εχω κατά νου τον εκχριστιανισμό αγρίων από ιεραποστόλους. Ας μιμηθούμε λοιπόν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αλαλάζοντας γύρω από μεγάλη φωτιά στο Σύνταγμα προκειμένου να δικαιολογήσουμε το ευρώ. Ποτέ δεν θα παραστήσει καλύτερα ο Βενιζέλος τον Ευρωπαίο στο Eurogroup, όσο τώρα με τις χάντρες που του προσέφερε ο Γιούνκερ. Αυτός ο σαμάνας του Κοινοβουλίου απέδειξε ότι μόνο τα τοτέμ (Εθνος, Πατρίδα) εγγυώνται τη μετατροπή των πάντων στα πάντα. Η αποικιοκρατία επέστρεψε σε μια καμένη ζούγκλα του Αμαζονίου και της Σταδίου. Του λοιπού, μόνο η ανθρωπολογία θα είναι σε θέση να εξηγήσει πώς βγήκαμε από την Ιστορία πιστεύοντας πως ήμασταν μέσα. Το χειρότερο, πώς η Ευρώπη μάς έβαλε ενώ ουδέποτε είχαμε μπει.
Τι να κάνουμε; Τι να μην κάνουμε. Να μην εξαπατηθούμε πως έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο έξω από έναν εσωτερικό εκπολιτισμό. Αλλιώς ο πάτος που θέλουμε να βάλουμε στο βαρέλι θα είναι η μεσοτοιχία με την Κόλαση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2014-15 Απόψεις επώνυμα™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.